18 Mart 2009 Çarşamba

OKUL TAVSİYE'Sİ

Ben keremin derslerini çalıştırır'ken çok zorlanarak çalıştırıyorum neden bilmiyorum amma 2 ci dönemde keremde isteksizlik var ben de bulmuş olduğum bu siteden yaralanmaya başladım herkesin okuyup onu uygulaması için yayınlıyorum.......

Çocuklara sorumluluk almayı ancak bizler öğretebiliriz, çocuklar kendi kendilerine sorumluluk duygusuna sahip olmazlar. Çocuklara sorumluluk vermenin yolu, ne yapacaklarını emir cümleleriyle söylemek ya da bak sonra pişman olursun seklinde gelecekte ne yaşayacakları ile ilgili nutuklar çekmek değildir. Şiddet kullanmak hiç değildir, siz bunları yaptınız demiyorum ama birçok ana babanın tavrı olduğu için yazıyorum.

Çocuğa sorumluluk vermenin en kestirme yolu:1-Kendi yapabileceği şeyleri yaparak çocuğu tembelleştirmemektir. Ama bunu yaparken üslubunuz sen kendin yap artik koca çocuk oldun gibi itici bir üslup olmamalı. Çocuğa şefkat ederek, nasıl yapacağını yardımcı olur bir üslupta söyleyerek ve göstererek kendi işini kendisinin yapmasını öğretmeliyiz.

Çok küçük olduğunu düşündüğünüz böyle bir kaç rehberliğiniz yol göstermeniz çocuğun sorumluluk alıp bir şeyler yapma isteğini arttıracaktır. Kendisinin bir şeyleri nasıl yapacağını bilip yaptığını görmesi çocuğu mutlu eder çünkü. 2-Kendi isteğiyle yaptığı ufak hatalara izin vermek, büyütmemek, sonuçlarına katlanmasına böylece ders çıkarmasına zemin hazırlamak.

Bu, dışarı çıkarken yanına almaması gereken bir şeyi (alma dediğiniz halde) ağır gelince taşıyamayıp size vermesine razı olmamak gibi bir örnekle açıklanabilir. Sana ağır geleceğini ve taşıyamayacağını söylemiştim, ama sen almakta kararlıydın. Şimdi bu kararının sonuçlarını yaşamalısın gibi bir cümleyle yaptığı bazı şeylerin sonuçlarının ağır gelebileceğini, bunu bastan düşünmek gerektiğini hayatin içinde küçük derslerle çocuklara öğretmek gerekir.

Ama çocukla konuşurken bak gördün mü ben hakli cıktım gibi bir rakip ya da düşman edasıyla değil, şefkat eden bir yol gösterici edasıyla bu gibi cümleleri söylemeliyiz.
Okul dersleri ve başarısı ile ilgili olarak da, çocuğunuza sürekli ders çalış ders çalış demek yerine, karşınıza alıp yavrum ben seni çok seviyorum şu şu sebeplerden dolayı ders çalışmanı istiyorum, gayret edip başarılı olamasan da seni olduğun gibi kabul ediyorum. ancak gayretini görmek istiyorum gibi bir konuşma yapın.

Sana sürekli ders çalış demekten ben de rahatsız oluyorum, senin de rahatsız olduğunu biliyorum. Sana böyle demek istemiyorum artik, bir faydası olmadığını da görüyorum. İstersen gel daha iyi ders çalışman için ortak kararlar alalım, hem sen rahat edersin mutlu olursun, derslerinle ilgili sorumluluğu yeterince yerine getirince için ferahlar, hem eğlence oyun gibi diğer şeylere de için rahat olarak daha fazla vakit ayırabilirsin. Hem de ben daha mutlu olurum senin gayretini görünce gibi bir konuşma yapın.

Günlük plan yapmak ya da kararlar almak için . Yazıda verilen bazı tavsiyeleri uygulamak üzere çocuğunuzla kararlar alabilirsiniz. Aldığınız kararlar çocuğunuzun karakterine evinizin düzenine uygun olsun, mükemmeliyetçi davranıp uygulayamamağınız kararlar almayın.

Aldığınız kararlarda yaptığınız planlarda uygulama aşamasında ufak sapmalar ihlaller olursa hemen büyütmeyin. Her ihlalde dile getirip kredinizi tüketmeyin, ihlalleri not alın, kararları uygulayıp uygulayamadığınızla ilgili haftada bir çocuğunuzla belirlediğiniz bir günde bir toplantı yapın, uygulayamadığınız planlar ile ilgili değerlendirme yapın. Değerlendirme esnasında, yapıcı ve olumlu olun. Biz senin için uğraşıyoruz burada ama bak yine böyle oluyor, istediğim gibi olmuyor gibi çocuğu soğutacak cümleler kullanmayın. Çocuğun başardığı şeylere ve gayretine vurgu yapın, takdir edin. Unutmayın başarılar sabır ve gayret eşliğinde elde edilir.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

BENİM KIZIM 11 YAŞINDA HALA KIYAMIYORUM SANKİ HEP UFAK O YAPMASIN BEN YAPAYIM HER İŞİ HALBUKİ İLERDE BUNUN SIKINTISINI ÇOK ÇEKER BEN PEK BECERİKLİ BİR ÇOCUK DEĞİLDİMARKADAŞLARIMA ÇOK İMRENİRDİM ANNEDE BALALRDA ÇALIŞTIĞI İÇİN ÖĞRETENİMİZDE OLMAMIŞTI ŞİMDİ HERŞEY ÇOK BASİT GELİYOR YAPAMADIĞI ZAMANDA BUNUN BÖYLE OLCAĞINI NASIL AKIL EDEMİYORSAN DİYE BİRDE ÇIKIŞIYPRUM ÇOCUĞA HALBUKİ BİZDE GEÇTİK BU YOLLARDAN BEN BU KONUDA ÇOK KÖTÜYÜM AMA BU YAZ NASİPSE SABIRLA TEK TEK ÖĞRETİCEM NASİPSE ÇOĞU ŞEYİ NEYSE ÇOK KONUŞTUM BEN:) KENDİNE ÇOK İİ BAK CANIM

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) dedi ki...

Öneriler çok güzel ama bazen ben de bildiğim halde uygulamak ta zorlanıyorum bazılarını.

İnşallah daha bilinçli davranmak, daha dirayetli olmayı diliyorum.

Yaren dedi ki...

Cok dogru seyler bunlar Sengülcüm.Anne babaya büyük is ve sabir düsüyor.Bir insan yetistirmek hic de kolay degil.Daha samimi ve arkdasca yaklasmak lazim.Mesela benim oglum ne dersem tersini yapmaya calisiyor.Bende önceden ne yapmak istiyorsam tersini söylüyorumki, oda dogrusunu yapsin.Ama sabirli olup ögretmek daha dogru.Paylasimlarin icin cok tesekürler canim.sevgiyle kal:)

Mehtap dedi ki...

Çok güzel öneriler ama gerçekten bazen yoruluyoruz.Çünkü hiçbirşey fayda etmiyor işe yaramadığı çok oluyor.benim kızımda çok zor çalışıyor.Ama yine de sabırlı olmamız gerektiğinide biliyorum.paylaşım için teşekkürler.sevgiler.